Welcome to sunny Germany?

Ny Teknik rapporterar idag om att Tyskland slog rekord i producerad energi från solceller i fjol med ungefär 18 TWh. Det låter ju jättebra, men utan att veta hur stor installerad effekt man har säger det egentligen inte så mycket. Enligt Wikipedia har man idag i Tyskland drygt 23 GW solceller vilket innebär att 18 TWh motsvarar en kapacitetsfaktor på strax under 9 %. Katastrof med andra ord, men ungefär vad man kan förvänta sig i ett land där den genomsnittliga solinstrålningen inte är mer än drygt 100 W/m2. Vindkraft framstår som ett under av effektivitet i jämförelse med solenergi i Tyskland.

Hur ser läget ut på vintern då? Ovanstående siffror är ju trots allt ett snitt för helåret men i norra Europa är det trots allt vintrarna som är mest energiintensiva. SMA Solar Technology visar på sin hemsida en karta över landet som kontinuerligt uppdateras där produktionen av elektricitet från solceller framkommer. Nedan en ögonblicksbild för idag: 

Vid middagstid låg produktionen vid ett maximum av 1 GW jämfört med de 21 GW man anger som installerad effekt (enbart installationer fram till och med 20110930 omfattas). Då solcellerna inte levererar någon energi alls på natten kan man anta att en fjärdedel av maxproduktionen är rimligt för att få fram ett dygnmedelvärde. Detta ger en kapacitetsfaktor på drygt 1 %. En spännande kontrast när man jämför med exempelvis kärnkraften i Finland som ligger mellan 92 och 95 % vilket innebär att 1 GW kärnkraft motsvarar 95 GW solceller.

Precis som jag skrivit tidigare är det tveksamt om solenergi, i synnerhet från solceller, är meningsfullt i norra Europa. Det är inte så konstigt att Tyskland är i färd med att sänka subventionerna för installation av solceller, vilket man redan gjort i Storbritannien.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i energi, solenergi, Tyskland. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *