Var är rubrikerna?

Natten mellan torsdagen den 9 juli och fredagen den 10 juli producerade den danska vindkraften under någon timme 140% av landets energibehov. Denna händelse har sedan dess spridits som en löpeld i media som ett bevis på att en värld helt försörjd av förnybar energi är möjlig (se till exempel The Guardian, Svenska Dagbladet, Ny teknik och Supermiljöbloggen).

En månad senare, kvällen den 7 augusti, var situationen den omvända och Danmarks elsystem försörjdes till 97,5% av värmekraft som till största delen är kol- och gaseldad (andelen fossil energi i värmekraften var 82% 2013). Skärmdump från Svenska Kraftnät.dk

Den inhemska danska elproduktionen baserades alltså till 4/5 på fossila bränslen och koldioxidutsläppen var garanterat över de 440 g/kWh som annars är genomsnittet för den danska elproduktionen. Som jämförelse kan nämnas att de svenska koldioxidutsläppen är 15-20 g/kWh.

Min fråga till de etablerade medierna är nu, var är rubrikerna?! Till de gröna debattörerna, var är twitterstormen?! Varför uppmärksammar ni inte situationen i detta gröna föredöme till land nu när koldioxidutsläppen med råge överstiger de normala nivåerna som i bästa fall ”bara” är tjugo gånger högre än de svenska?

Tillägg: Det är naturligtvis fantastiskt att vindkraften kan leverera 140% av det danska behovet. Tyvärr säger det ingenting om möjligheterna för landet, eller någon annan del av världen heller för den delen, att klara sig helt på förnybar energi. Snarare är det häpnadsväckande att en trots många långa år av slit, höga elpriser och en enorm vindkraftsflotta inte lyckats få ner koldioxidutsläppen mer.

Tillägg 2015-08-13: Idag ser läget om möjligt ännu värre ut för det danska elsystemet då det i skrivande stund till 99,1% försörjs av värmekraft. Att 21 MW produceras av vindkraft innebär att motsvarande sju normalstora turbiner snurrar av de 5252 som uppförts.dk2

Vore det inte för de danska möjligheterna att importera svensk vatten- och kärnkraft, norsk vattenkraft och tysk kolkraft skulle inte det danska experimentet med stor andel vindkraft ens vara möjligt. Det kan vara värt att ha i bakhuvudet innan en hurrar över 140% vindkraft i någon timme.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i gas, koldioxid, kolkraft, vindkraft. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *