”Nya reaktorer kräver ett stabilt politiskt stöd”

Vattenfalls styrelseordförande Lars G Nordström och VD:n Øystein Løseth skriver i ett debattinlägg på DN att Vattenfall nu öppnar för ny kärnkraft.

Trots att vi sammantaget investerar totalt 50 miljarder kronor för att förlänga livstiden på reaktorerna måste dessa anläggningar ersättas förr eller senare. Nästan 80 procent av alla befintliga kärnkraftsreaktorer i Europa förväntas vara utfasade till år 2030. För att utfasningen av våra existerande reaktorer ska kunna ske på ett sätt som inte äventyrar balansen på den nordiska elmarknaden med turbulens och nya pristoppar som följd ska vi redan nu förbereda den situationen. Därför har Vattenfall inlett ett intensifierat analysarbete för att klargöra förutsättningarna för nya kärnkraftreaktorer i Sverige.

Nordström och Løseth identifierar beslutet att avveckla kärnkraften och den svenska politiken som en av anledningarna till de senaste årens dåliga tillgänglighet för våra reaktorer men ger även den egna organisationen en välbehövlig känga:

Även om det finns förklaringar till den bristande tillgängligheten i kärnkraften – som att det under lång tid fanns ett politiskt fastställt slutdatum för svensk kärnkraft – måste vi ändå konstatera att vi inte kan vara nöjda med hur Vattenfall som företag klarat dessa uppgraderingar. Förseningarna har varit icke acceptabla. Vattenfalls ledning är fast besluten att företaget ska prestera bättre framöver.

Sist men inte minst identifierar man några av grundförutsättningarna för att det överhuvudtaget skall vara aktuellt med uppförandet av någon ny reaktor:

För Vattenfall är det viktigt med gott lokalt stöd och stabila politiska förutsättningar för att det ska vara aktuellt med investeringar.

Det lokala stödet finns redan idag vid samtliga kärnkraftsorter, vilket enbart lämnar de politiska förutsättningarna som en öppen punkt. För att den här typen av investeringar skall vara intressanta är det en självklarhet att det måste finnas en bred politisk konsensus i frågan som inte förändras efter ett maktskifte i riksdagen. Det måste finnas en tydligare långsiktighet än så.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i kärnkraft, politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>