Flibe Energy

Apropå Vattenfalls utspel idag om att de öppnar upp för nya reaktorer kan det vara intressant att upplysa om alternativ till de idag dominerande lättvattenreaktorerna. Jag har under en tid följt bloggen Energy From Thorium som drivs av Kirk Sorensen, tillika grundare och chefstekniker vid Flibe Energy. Företagets mål är att utveckla och kommersialisera små modulära LFTR (liquid-fluoride thorium reactor) kraftverk.

LFTR är en variant av MSR där råvaran till bränslet uteslutande utgörs av torium 232 (232Th). Företaget har tagit sitt namn från uttrycket för det salt som bränslet avses lösas i, nämligen en blandning av litiumflourid (LiF) och berylliumflourid (BeF2) som ofta kallas F-Li-B, ”Flibe”. Förutom att torium är det huvudsakliga bränslet skiljer sig inte en LFTR avsevärt från någon annan typ av MSR.

Energy From Thorium är fullspäckad med information om kärnkraft i allmänhet och LFTR i synnerhet. Kirk behandlar dessutom en hel del intressanta frågor via sin blogg The Future of Energy hos Forbes. Även om inte LFTR är någon mirakelkur som löser alla våra problem i en handvändning har jag svårt att se någon annan realistisk lösning på världens energiproblematik i närtid. Det skulle i sådana fall vara geotermisk energi som jag vurmat för vid några tillfällen. Jag kan inte mer än önska Kirk lycka till med sina ansträngningar!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Flibe Energy, kärnkraft, LFTR, MSR, torium. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Flibe Energy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *