Siemens varnar för höga avvecklingskostnader

Chefen för Siemens energidivision, Michael Süss, har uttryckt en oro för de kostnader som väntar Tyskland i samband med avvecklingen av landets kärnkraftverk. Süss har nämnt en kostnad om 1700 miljarder Euro om fönyelsebara energikällor skall ersätta en betydande del av reaktorbeståndet och en något lägre summa om 1400 miljarder om större delen ersätts med gas. Summor som antingen får betalas av elkonsumenterna med upp emot 20 % högre elpriser eller skattebetalarna. Istället för att lägga pengarna på att ersätta fungerande kraftverk skulle man kunna få 30-40 nya reaktorer för samma pengar och fasa ut en stor del av kolkraften som idag genererar ungefär hälften av all elektricitet i landet.

Det här är intressant eftersom Siemens sannolikt kommer skulle vara mottagare av en betydande del av summorna då man är en av de ledande leverantörerna av teknologi för förnyelsebar energiproduktion. Föga förvånande nämner dock Süss de subventionern som krävs för att göra de förnyelsebara energikällorna konkurrenskraftiga som den största kostnaden.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i förnyelsebar, kärnkraft, kostnader, Tyskland. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *