Bränslesubventioner

Som ett tillägg till tidigare inlägg om situationen i bland annat Förenade Arabemiraten och Saudiarabien kommer här en topplista på de länder som ger sin befolkning kraftiga bränslesubventioner. Föga förvånande är det just de stora oljeexportörerna i mellanöstern som ligger högst.

En betydande orsak till revolutionen i exempelvis Egypten var att staten, på grund av sviktande oljeexport, inte längre hade råd att subventionera den växande befolkningens mat och bränsle. När man tittar på utvecklingen i de övriga OPEC-länderna ser man att samma sak riskerar att hända där. Växande befolkning och därmed växande inhemsk oljekonsumtion innebär minskad export vilket i sin tur för med sig lägre intänkter till de aktuella staterna. För omvärlden innebär detta högre oljepriser då detta krävs för att de exporterande ländernas ekonomi ska gå ihop.

Det hela är en ond cirkel men genrösa subventioner är ett sätt för de totalitära regimerna att lugna den stora, och ofta fattiga, massan. Uteblir dessa är hela mellanöstern en krutdurk som väntar på att explodera. Eller kanske är ett oljefat en lämpligare liknelse? Om detta inträffar behöver jag nog knappast nämna vad som kommer hända med den internationella exportmarknaden för olja…

Tillägg: Graferna nedan visar på motsvarande trend för Förenade Arabemiraten och Saudiarabien. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i ekonomi, energi, olja, peak oil, Saudiarabien. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *