Saudileaks

Dokument som avslöjar att Washington är medvetna att de Saudiarabiska oljereserverna kan vara överdrivna med så mycket som 40% har släppts av Wikileaks. Att OPEC-länderna släpper siffror om sina reserver som innehåller mer eller mindre fantasi är ingen nyhet men att amerikanska diplomater tagit det på allvar sedan 2007 får väl betraktas som uppseendeväckande.

Förutom nationella reserver som sannolikt ligger långt under de som offentligt kommuniceras, vilket för övrigt är högst troligt även för de övriga OPEC-medlemmarna, finns ytterligare ett problem för Saudiarabien, nämligen den inhemska förbrukningen. Landets produktion är idag i nivå med rekordåren i slutet av 70- och början av 80-talet men exporten är inte i närheten då den inhemska konsumtionen har mångdubblats. Detta gör det svårare för Saudiarabien att behålla sin roll som ”swing producer” då man genom snabba förändringar i export kunnat jämnat ut skillnader mellan tillgång och efterfrågan på världsmarknaden.

För att nå upp till samma exportnivåer som 1980, vilket skulle kunna hålla världsmarknadspriserna nere, måste produktionen öka till 12-13 miljoner fat/dag vilket enligt de läckta dokumenten inte är möjligt. Vill Saudi Aramco öka sin export måste landets egna behov samtidigt minska, och det är sannolikt anledningen till varför man börjat intressera sig för kärnkraft och förnyelsebar energi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i olja, peak oil, Saudiarabien. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *