Frankrike + Sverige = aktinidförbränning?

Tydligen har regeringen beslutat att Sverige skall satsa på spetsforskning inom kärnteknik tillsammans med Frankrike inom något som beskrivs som den största statliga satsningen sedan 80-talet.

Sverige anslår medlen i utbyte mot att Frankrike medverkar vid design och finansiering av forskningsanläggningen ESS i Lund. För svensk del kommer detta bland annat innebära att svenska forskare får hjälpa fransmännen med utvecklingen av den natriumkylda forskningsreaktorn ASTRID (Advanced Sodium Technological Reactor for Industrial Demonstration).

ASTRID skall kunna operera både som ”breeder” och ”burner”, det vill säga dels ha förmåga att producera tillräckligt med plutonium ur naturligt uran för att vara självförsörjande som att kunna förbränna aktinider vilka är de huvudsakliga orsakerna till den långlivade aktiviteten i kärnavfall. Reaktorn förväntas dock inte kunna vara kommersiellt tillgänglig förrän 2050 vilket är i senaste laget, även om man tror att den första laddningen aktinider kan börja förbrännas 2025.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i breeder, burner, forskning, kärnavfall, Sverige. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>