Den mörka sidan av Dubai

Jag läste för några dagar sedan en mycket intressant artikel i The Independent om livet i Dubai. Kapitel IX – Taking on the desert berör det jag tidigare skrivit om bland annat Saudiarabien och landets enorma behov av energi för avsaltning av vatten och subventioner till befolkningen. Samma problematik gäller för Dubai, men då emiratet inte har någon egen olja är man dessutom beroende av sina oljestinna grannars välvilja att betala ut generörsa lån.

Det finns få områden i världen som får mindre regn än Förenade Arabemiraten och dricksvatten kostar mer än olja att producera. Som det ser ut idag har man tydligen bara en veckas färskvattenreserver i Dubai och skulle något störa oljeimporten är det lätt att räkna ut resultatet.

Artikeln belyser mycket annat intressant också, exempelvis att emiratet baseras på ett av statsapparaten accepterat slaveri där fatttiga från Indien, Bangladesh och Afrika tvingas arbeta under fruktansvärda förhållanden. Avskyvärt men mycket läsvärt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i energi, olja, vatten. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *