Den största bluffen i vår tid?

Energikonsulten Lennart Asteberg efterlyser i Ny Teknik läsarnas bästa tips för att ersätta kärn- och fossilkraften i Sverige. Kraven på tipsen är att de skall vara lönsamma och inte fordra skattesubventioner. De flesta av Astebergs egna idéer fokuserar på besparingar och effektiviseringar av olika slag, men som en punkt har han med ett krav på att alla nya byggnader till 100% skall försörjas med förnyelsebar energi.

Det kan betyda att man antingen själv installerar solceller, solfångare, pelletspanna eller till exempel köper in sig i ett vindkraftskollektiv.

Min fråga till Asteberg är hur många som skulle investera i exempelvis ett vindkraftskollektiv utan att förlita sig på kraftiga skattesubventioner då detta är en fortutsättning för att investeringen ska vara lönsam?

Tvärt om börjar man nu på flera håll i Europa vakna upp till verkligheten. Förnyelsebar energi kostar. Mycket. I Nederländerna och Spanien har man drastiskt kapat subventionerna till sol- och vindkraft och Nederländerna har beslutat att överge målet med 20 % energi från förnyelsebar produktion år 2020. Tysklands beslut att stänga samtliga kärnkraftverk kommer driva upp de tyska priserna från redan höga nivåer för att inte tala om de ökade utsläppen från kol och gas det kommer att medföra. Även i Danmark och Storbritannien talas det om att minska på de enorma skattesubventionerna till förnyelsebar energi.

På sina håll i Storbritannien pratar man om ”the greatest scam of our age” när vindkraften kommer på tal. Inte nog med att de stora investeringarna inte leverat mycket till resultat, nu kräver elbolagen ytterligare subventioner för att hålla ett stort antal gaskraftverk i beredskap för de dagar vinden inte blåser. Precis som på många andra håll sammanfaller nämligen ofta kalla och vindstilla dagar med varandra.

Ett fåtal europeiska länder går dock mot strömmen. President Sarkozy meddelade häromdagen att Frankrike avsätter en miljard euro (förvisso småpengar i sammanhanget men ändå) till forskning inom fjärde generationens kärnkraft. Av de 143 reaktorer som finns i EU27-länderna drivs 58 av franska EDF och regeringens ståndpunkt i frågan är tydlig. Nästan 80 % av landets elproduktion är baserad på kärnkraft och en av anledningarna till landets låga elpriser. Ser man till elkostnaderna för konsumenterna inklusive skatt ligger de franska priserna bland de lägsta och tittar man på priserna innan skatt är de ohotat lägst. Danmark, som har störst andel vindkraft i världen, ligger i andra änden av skalan när hänsyn tas till skattesubventionerna.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i ekonomi, elpriser, förnyelsebar, skattesubventioner, solenergi, vindkraft och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Den största bluffen i vår tid?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *