Fukushima

Det verkar nu vara klarlagt att reaktorkärlet i Fukushima Daiichi 1 brustit då delar av härden smält och samlats i botten av tanken. Uppgifter från en anonym källa inom Tepco tyder dock på att reaktorn skadades redan under jordbävningen då höga strålningsnivåer skall ha uppmätts långt innan aggregaten för reservkraft förstördes av tsunamin.

Oavsett skadans ursprungliga orsak betyder det här att tre av ett antal säkerhetsnivåer helt eller delvis fallerat för åtminstone en av reaktorerna. Den första nivån är det keramiska bränslet i sig själv då det är inert och ogärna reagerar med omgivningen. Den andra nivån är zirkoniumlegeringen som innesluter uranoxiden i bränslestavarna. Den tredje nivån utgörs av själva reaktortanken som alltså nu verkar ha komprometterats i enhet 1. Den kraftfulla reaktorbyggnaden i stål och betong står för den fjärde nivån och evakueringszonen runt kraftverket är den femte och sista. De här uppgifterna innebär alltså att man är ytterligare ett steg närmare okontrollerade utsläpp till omgivningen.

Det här är första gången en reaktortank brustit i en lättvattenreaktor. Vid härdsmältan vid Three Mile Island samlades förvisso också där en del av bränslet i smält form i botten men smältan lämnade aldrig kärlet. Det kommer antagligen dröja innan man med säkerhet vet vad som hänt i Fukushima, men att faran inte är över är dock tydligt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Fukushima, härdsmälta, risker. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>