Kärnkraftsfiaskot

SVT granskar i en dokumentär idag den svenska kärnkraften och dess låga tillgänglighet under det gångna året. Det här är ett ämne som behandlats här tidigare och SVT tillförde väl egentligen inget nytt under solen. Det borde inte komma som en överraskning för någon att den största uppgraderingen av ett kärnkraftverk i världshistorien i ett land där kompetensen inom området tillåtits förfalla under årtionden inte kommer kunna genomföras helt enligt planerna.

Det förfall vi sett och i viss mån fortfarande ser av svensk kärnkraft är resultatet av en politisk och ekonomisk lekstuga där ingenjörsmässig kompetens och långsiktighet ställts åt sidan till förmån för populism och kortsiktiga vinster. Jag tycker dock att Jan Nylander är lite orättvis då det enbart är kraftbolagen som svartmålas och inte också den politik som lett till dagens situation. Eller som en av de medverkande besvikna elkunderna formulerar det:

Det känns som att hela svenska folket och alla företag blivit grundlurade med energipolitiken.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i energi, kärnkraft, politik. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *