Olika bränslen har olika energiinnehåll och för att få en uppfattning om vilka kvantiteter av en viss bränsletyp som krävs för att leverera en viss mängd energi kan en kort sammanställning av detta komma väl till pass.
Tabellen nedan listar ett antal bränslen samt dess värmevärde, det vill säga hur många Joule energi som erhålles vid kalorimetrisk förbränning av ett kg av bränslet. Även ett antal andra energikällor finns uppräknade samt den mängd energi dessa innehåller. Denna mängd utvinns dock inte genom förbränning utan exempelvis via en vindturbin eller en solpanel. Man bör också notera att tabellen listar maximal teoretisk energi, vad som är praktiskt möjligt att utnyttja är betydligt lägre. Vill man exempelvis omvandla kol till elektricitet i ett kraftverk kan verkningsgraden ligga runt 1/3 av det listade värdet och för omvandling av solstrålning till elektricitet i solceller av hög kvalitet ungefär 20%.
För omvandling mellan Joule och Wattimme gäller sambandet 1Wh = 3600 J och för att få lite perspektiv på siffrorna ovan kan nämnas att den genomsnittliga energiförbrukningen för uppvärmning av småhus i Sverige 2008 var 121 kWh/m^2 och år eller ca 5400 MJ/mån för ett hus på 150 kvm.
Uppdatering: Fler bränslen är tillagda i tabellen med anledning av vad som skrivits den senaste tiden om metanol och torium. En läsare bad om källor till uppgifterna vilka nu finns i mitt svar på kommentaren.

Hej! Sitter och skriver ett arbete om energikällor, och hittar mycket intressant på din blogg. Dessa energimängder du redovisar här ovan. Var har du hittat källan?
Hej Martin,
jag tänkte svara ”tryck på länkarna i artikeln så kommer du till källorna”, men upptäckte att dessa fallit bort. Siffrorna är ett snitt från ett antal olika källor eftersom de skiljer sig en del från varandra. Siffrorna för vind, vatten, solstrålning och uran är framräknade på egen hand efter ett antal antaganden gjorts. Här följer några länkar till sammanställningar av varierande kvalitet:
Wikipedia:
http://en.wikipedia.org/wiki/Higher_heating_value
http://en.wikipedia.org/wiki/Energy_density
IEA (om kol):
http://www.iea.org/stats/defs/sources/coal.asp
World Nuclear Association:
http://www.world-nuclear.org/info/energy-conversion-heat-values-fuels.html
Trä och ved:
http://www.novator.se/kretslopp/0401/s23.pdf
Tänk på att det är skillnad mellan higher heating value (HHV) och lower heating value (LHV) där den senare inte tar hänsyn till energin i den vattenånga som skapas i en förbränningsprocess. Alla sammanställningar gör inte denna särskiljning varför siffrorna kan se väldigt olika ut.
Med vänlig hälsning
Johan