Energiinnehåll

Olika bränslen har olika energiinnehåll och för att få en uppfattning om vilka kvantiteter av en viss bränsletyp som krävs för att leverera en viss mängd energi kan en kort sammanställning av detta komma väl till pass.

Tabellen nedan listar ett antal bränslen samt dess värmevärde, det vill säga hur många Joule energi som erhålles vid kalorimetrisk förbränning av ett kg av bränslet. Även ett antal andra energikällor finns uppräknade samt den mängd energi dessa innehåller. Denna mängd utvinns dock inte genom förbränning utan exempelvis via en vindturbin eller en solpanel. Man bör också notera att tabellen listar maximal teoretisk energi, vad som är praktiskt möjligt att utnyttja är betydligt lägre. Vill man exempelvis omvandla kol till elektricitet i ett kraftverk kan verkningsgraden ligga runt 1/3 av det listade värdet och för omvandling av solstrålning till elektricitet i solceller av hög kvalitet ungefär 20%. 

För omvandling mellan Joule och Wattimme gäller sambandet 1Wh = 3600 J och för att få lite perspektiv på siffrorna ovan kan nämnas att den genomsnittliga energiförbrukningen för uppvärmning av småhus i Sverige 2008 var 121 kWh/m^2 och år eller ca 5400 MJ/mån för ett hus på 150 kvm.

Uppdatering: Fler bränslen är tillagda i tabellen med anledning av vad som skrivits den senaste tiden om metanol och torium. En läsare bad om källor till uppgifterna vilka nu finns i mitt svar på kommentaren.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i energi, värmevärde. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Energiinnehåll

  1. Martin skriver:

    Hej! Sitter och skriver ett arbete om energikällor, och hittar mycket intressant på din blogg. Dessa energimängder du redovisar här ovan. Var har du hittat källan?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>