Elöverskott?

Så sent som för bara något år sedan talades det om ett kommande elöverskott i Sverige vilket skulle möjliggöra avvecklingen av en eller flera reaktorer. Jag undrar hur många som vill skriva under på den tesen idag? Tvärt om anser den energiintensiva industrin att investeringar i ny kärnkraft är det enda som kan säkerställa låga och konkurrenskraftiga energipriser.

Precis som jag och många andra anser företrädare för industrin att den svenska energipolitiken havererat och att problemen vi ser idag är resultatet av många års misskötsel och tvetydiga besked. Ole Ternland, VD för pappersmassabolaget Rottneros säger:

Vid vår fabrik i Rottneros är det minus 17 grader och vindstilla. Vindkraft fungerar inte då, det är inte lösningen på vårt problem.

BasEls VD Mats Gustavsson fortsätter:

Industrin är enormt beroende av en långsiktig elenergi. Då måste man ha spelreglerna klara. Eftersom att den här situationen uppstår två gånger på ett år är det inte olyckliga omständigheter utan ett fel i systemet. Man har en brytpunkt när det kostar för mycket, då det inte längre är värt att producera. Det är det som händer nu.

Om regeringen är intresserad av att behålla någon energiintensiv industri i Sverige är det dags att agera. Nu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i elpriser, energi, politik och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *