The price of failure is too high

Det verkar som om fler har uppmärksammat betydelsen av säker och tillförlitlig energiförsörjning. EU-kommissionen släppte i dagarna kommunikénEnergy 2020 – A strategy for competitive sustainable and secure energy” där man presenterar en antagen 10-årsplan med prioriteringar inom energiförsörjningen av europaområdet. Den inleds dramatiskt med att betona den enorma roll tillgången på energi spelar i vårt samhälle med orden

The price of failure is too high

Vidare talar man om behovet av investeringar i energisektorn över de kommande 10 åren av i storleksordningen 1000 miljarder euro. Att man förutom behovet av omfattande energibesparingar och utökad andel förnyelsebar energi även uttalar behovet av kärnkraft även i framtiden är lovande.

The contribution of nuclear energy, which currently generates around one third of EU electricity and two thirds of its carbon-free electricity, must be assessed openly and objectively. The full provisions of the Euratom Treaty must be applied rigorously, in particular in terms of safety. Given the renewed interest in this form of generation in Europe and worldwide, research must be pursued on radioactive waste management technologies and their safe implementation, as well as preparing the longer term future through development of next generation fission systems, for increased sustainability and cogeneration of heat and electricity, and nuclear fusion (ITER).

Att man i en officiell kommuniké från EU-kommissionen talar om fusion som en av framtidens energikällor känns väldigt lovande, men också att man uppmärksammar möjligheten att utnyttja spillvärmen från kärnkraften till exempelvis fjärrvärme eller processindustrin istället för att kasta bort 2/3 av den producerade energin. Det kanske finns hopp för framtiden ändå…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i energi, EU, förnyelsebar, fusion, ITER, kärnkraft, kostnader, peak oil, säkerhet. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *