Vetenskap och politik

Avgörande vetenskapliga framsteg, oavsett område, brukar kännetecknas av att de tillkommer i en öppen demokratisk miljö, ofta med betydande internationell prägel. Framstående institutioner, exempelvis fostrarna av nobelpristagare, präglas av interaktionen mellan individer av varierande etnisk, kulturell och ekonomisk bakgrund. Detta sociala utbyte är en förutsättning för såväl mänsklig som vetenskaplig utveckling.

Tyvärr håller inte drygt var tjugonde svensk med om detta. Istället förordar man en nationalistisk och isolatorisk attityd där främlingsfientlighet utgör navet för de gemensamma värderingarna. Värderingar som istället för upplysning och logik baseras på rädsla, ignorans och okunskap inför det okända. Jag hoppas att de som lagt sin röst på Sverigedemokraterna är medvetna om att de lagt sin röst på ett parti vars slutliga mål är att avskaffa det fria valet, precis som deras föregångare.

Den här bloggen är och kommer förbli politiskt neutral, men Sverigedemokraternas värderingar är raka motsatsen till de grundpelare den moderna vetenskapen verkar inom och strävar efter. På grund av detta måste de förkastas. Eller för att citera Albert Einstein:

Small is the number of people who see with their eyes and think with their minds.

För att människan skall utvecklas och blomstra måste hon först övervinna sina inre demoner. Detta gäller nationer såväl som individer.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i politik, vetenskap. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *