Direktdrivna vindturbiner

Siemens Energy släppte nyligen sin direktdrivna vindturbinmodell SWT-3.0-101 till försäljning. En direktdriven vindturbin innebär att rotorn är direkt ansluten till generatorn utan någon mellanliggande växellåda. SWT-3.0-101 använder en synkrongenerator med  permanentmagnet och har en märkeffekt på 3.0 MW.

Den stora fördelen med den nya designen, vid sidan av en högre effektivitet, är att antalet delar i konstruktionen minskar. Växellådan, som traditionellt varit en betydande orsak till haveri, undviks och därmed kan också maskinhuset göras mindre och lättare. Siemens anger att antalet komponenter i SWT-3.0-101 är 50% lägre än i deras tidigare modeller. Detta medger att maskinhuset kan göras så litet som 6,8*4,2m, och med en vikt på 73 ton är detta mindre än för deras nuvarande 2,3 MW turbiner. Denna kompakta design underlättar framförallt vid transport av komponenterna.

Den första prototypen av generatorn har varit installerad i vindturbiner i Danmark sedan 2009 och uppvisat mycket goda prestanda. Permanentmagnetgeneratorns stora fördel är, förutom dess enkla och robusta konstruktion, en högre effektivitet framförallt vid låga laster. Detta beror på att ingen energi krävs då elektromagneterna i en konventionell generator bytts ut mot permanentmagneter.

Inga fördelar utan nackdelar dock. En vindturbin med permanentmagnetgenerator ställer nya krav på omriktare för att säkerställa att spänning och frekvens på utgående ström passar nätet den är inkopplad till. Vidare är permanentmagneter både dyrare och besvärligare att tillverka än elektromagneter. EU ser exempelvis redan nu risken för framtida brister på vissa mineraler som ingår i permanentmagneter.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i decentraliserad energiproduktion, förnyelsebar, vindkraft. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *