Alternativ till gödsel

I en tidigare artikel tog jag upp fosfor som en kritisk råvara som måste tillföras via gödsel i det industrialiserade jordbruket då ämnet är en förutsättning för allt liv. Då en framtida brist på fosfor inte är något som kan avhjälpas med tillskott av energi, som i många andra fall, tog jag upp alternativa lösningar på problemet. Exempelvis en ökad andel ekologiskt jordbruk med större del naturligt gödsel istället för syntetiskt.

Popular Science skriver idag om produkten Forage Boost som med hjälp av en uppsättning mikrober ersätter de mikroorganismer som lakas ur jord som överanvänds. Mikroberna binder kväve i jorden och bryter ned organiskt avfall till näringsämnen vilket leder till en 20 % högre avkastning jämfört med syntestiskt gödsel. Då mikroorganismerna skapar kanaler i jorden har detta dessutom en tendens att minska avrinningen vilket gör att vattenbehovet halveras.

I en av kommentarerna till artikeln informeras det om att produkten testats med goda resultat i exempelvis USA, Mexiko, Kina och Indien på grödor som majs, sojabönor, bomull, vete och ris. Bakom försöken står bland annat ett flertal universitet och det amerikanska jordbruksdepartementet. Produkten är inget som löser alla problem men definitivt något som kan minska, eller till och med eliminera, behovet av syntetiskt gödsel.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i energi, gödningsmedel, jordbruk. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *