Syntetisk bensin

SR:s Klotet hade i dagarna ett reportage om att danska forskare tagit fram en bränslecell som med hjälp av vatten, koldioxid och elektrisk energi skapar syntetiskt bränsle. Tanken är att man skall utnyttja billig el under perioder då det finns ett överskott av vindenergi i landet och via bränslecellen lagra denna energi i det syntetiska bränslet. Forskarna hävdar att det syntetsiska bränslet kan konkurrera med vanlig bensin om råoljepriset överstiger 80 €/fat och om produktionen sker då det danska elpriset är lågt. En av upphovsmännen hoppas att det skall gå att tanka syntetisk bensin på danska mackar inom 5 till 10 år.

Det här är en fantastisk idé. Vad som vore intressant att veta mer om är effektiviteten i processen vilken troligtvis är ganska låg. Det är egentligen inget revolutionerande man har tagit fram då möjligheten att köra bränsleceller ”baklänges” och framställa vätgas har varit känt sedan länge. Däremot uppfattar jag det som att hela processen från vatten och koldioxid, via väte och kolmonoxid, till syngas eller syntetisk bensin skall ske integrerat vilket i sig kan vara en nyhet.

Jag har vid tidigare tillfällen skrivit att jag inte anser att det finns något sätt att storskaligt lagra överskottsenergi från vindkraft och jag står fast vid detta. Den enda skillnaden mot att lagra energin i form av väte är att den kringliggande infrastrukturen i detta fall inte behöver uppdateras, samma bilar och samma tankställen kan användas. Lite beroende på effektiviteten i processen kommer det dock behövas ett enormt antal vindkraftverk och bränslecellsanläggningar för att göra någon markant skillnad. Frågan är om det inte är billigare och effektivare att bygga ut och förbättra elnätet för att lättare fördela överskottsel till andra områden och länder istället för att satsa på den här typen av system. Jag lämnar frågan öppen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i energi, energilagring, förnyelsebar, vindkraft. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>