Energiberoende

Jag tipsade i början av året om sidan energy.publicdata.eu för den som är intresserad av en visuell presentation av energisituationen i Europa. Något intressant går att notera om man tittar på fliken ”Energy Dependency” som visar hur stor andel av de europeiska ländernas energikonsumtion som är beroende av import.

Förvisso är de bakomliggande data för 2008, men läget bör inte ha förändrats nämnvärt. Om man undantar specialfallen Malta, Luxemburg och Cypern, vilka länder är det som ligger sämst till och därmed till störst del är beroende av energiimport? Jo, de så kallade PIIGS-länderna Portugal, Irland, Italien, Grekland och Spanien. En tillfällighet?

Nu har problemen i dessa länder fler och antagligen mer betydelsefulla orsaker än en stor andel importerad energi, men det underlättar givetvis inte. I takt med att energikostnaderna ökar, i synnerhet priset på olja som verkar ha parkerat runt 100$/fat trots hot om utbredd lågkonjunktur, kommer det bli allt svårare för länderna att genomföra de besparingspaket man aviserat.

Tillägg 2013-04-02: Efter de senaste veckornas rapporter om bankkrisen på Cypern kanske det kan vara idé att inte längre undanta landet i diskussionen ovan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i ekonomi, energi, EU, kostnader, olja. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *