Dåligt närminne?

Miljöpartiets Maria Wetterstrand och Lise Nordin går idag ut i DN och kräver att två svenska kärnreaktorer tas ur drift under den innevarande mandatperioden. Anledningen är föga förvånande haverierna i Fukushima. Att det gått så pass lång tid innan Mp kommer med ett dylikt utspel är kanske en större gåta än att de gör det överhuvudtaget. Det verkar tyvärr redan som att Wetterstrand och Nordin har glömt de två senaste vintrarnas energibrist, höga elpriser och hur den svenska energiintensiva industrin hotat med att flytta utomlands.

Trots att Sverige har bland de bästa förutsättningarna i världen att ha en helt förnybar elproduktion är vi bland de länder i världen som har mest kärnkraft, räknat per person.

Precis, och det är den höga andelen kärnkraft som skämt bort svenskarna med otroligt låga energipriser under årtionden. Det är först på senare tid, i och med bristen på satsningar inom just kärnkraften och homologeringen med de europeiska energimarknaderna som priserna har skjutit i höjden. Jag undrar om Wetterstrand och Nordin hade föredragit enorma kolkraftverk i Oskarshamn, Forsmark och Ringhals istället?

Sen halkar de in på säkerhet som om Fukushima skulle ha bidragit med någon revolutionerande ny vetenskap.

Vi vet nu att säkerhetssystem som ska gå in när det första faller ifrån kan slås ut av samma anledning som gjorde att det första systemet havererade.

Ja, det kallas common cause failures och är ett koncept som är välkänt och som varit det sedan systemsäkerhetsanalysens barndom. Gemensamma orsaker till vådahändelser är alltid den begränsande faktorn i vilket redundant säkerhetssystem som helst och detta är ingen nyhet. I fallet Fukushima var det ju trots allt inte bristen på insikt om detta fenomen som var problemet utan vilken höjd skyddsbarriärerna mot tsunamivågor skulle designas mot.

Slutligen förstår jag inte hur man kan se ett förväntat kommande överskott av energi, oavsett hur osäker denna prognos nu må vara, som en ursäkt till att stänga ner fungerande energiproduktion. Ett energiöverskott är inte ett problem, det är en möjlighet. En trovärdig politiker med borde istället planera och skapa förutsättningar för en framtid med ännu större energiöverskott för Sverige.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i elpriser, energi, foliehatt, Fukushima, kärnavfall, säkerhet. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *