Peak oil del 2 – mitigering

Ända sedan jag skrev peak oil-inlägget har jag sett fram emot att skriva en uppföljande artikel om olika sätt att mitigera innan det är för sent. En tänkt mix av kärn-, sol- och vindkraft skulle i ett exempel 2035 ersätta 50% av all olja som idag används inom transportsektorn genom en successiv övergång till eldriven transport.

Jag kom dock snart på ett betydligt enklare, bättre och billigare sätt att snabbt göra en stor reduktion av oljebehovet utan några som helst infrastrukturinvesteringar. I princip alla de 20 miljoner fat olja USA förbrukar per dygn går till transportsektorn. Av dessa 20 miljoner fat försvinner ungefär 65% ner i tanken på privatbilisters bensindrivna bilar.

Om man vidare konstaterar att den genomsnittliga europeiska bilen per mil drar ungefär hälften av vad den genomsnittliga amerikanska bilen drar står följande klart: om alla bilburna amerikaner skulle byta ut sina bilar till mer måttliga modeller skulle i runda slängar 6,5 miljoner fat olja per dag kunna sparas utan att några övriga åtgärder krävs. Det motsvarar nästan 8% av världens samlade konsumtion!

Om man vidare tänker sig att hälften av amerikanarna skulle börja samåka och trycka in hela två personer i varannan bil skulle vi vara uppe i 10 miljoner sparade fat olja per dygn. Det motsvarar hela Saudi Arabiens dygnsproduktion. Häpnadsväckande.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i peak oil. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *