Energibloggen föds

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i energi. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Energibloggen föds

 1. Leif skriver:

  Bra med det?!

 2. lausse skriver:

  ”Vi har idag tio operativa kärnreaktorer i Sverige som tillsammans har en installerad effekt på 9056 MW. De tio största vattenkraftverken i Sverige har en installerad effekt på 4316 MW. Vad är svårare för en terrorist- eller aktivistgrupp att förstöra, två vattenkraftverk eller ett kärnkraftverk?”

  Ang decentraliseringsperspektivet: Det avvecklingssidan står för är ju att byta ut centraliserad kärnkraft mot en mängd olika mindre källor. Om man nu ska ha en vetenskaplig syn här så kan jag svara ganska lätt på din fråga om vad som vore enklast att förstöra. Eftersom kärnkraftens reaktorer inte sitter utspridda – reaktor för reaktor – och de har en större installerad effekt – så är det de som är enklast att förstöra. Dessutom skulle det kunna orsaka extremt mycket större skada.

  • Johan skriver:

   Jag är övertygad om att det är oerhört mycket lättare att sabotera ett vattenkraftverk än ett kärnkraftverk med tanke på att i konstruktionen av ett kärnkraftverk tas det höjd för risken av terrorattentat på ett helt annat sätt än när man designar en damm. Den installerade effekten är förvisso större men enbart marginellt. De är trots allt i samma storleksordning.

   Som jag uppdaterade inlägget med: jag är medveten om farorna med centralisering, men min poäng är att samma centralisering förekommer även om man väljer andra energikällor. Hur många vindkraftverk eller solceller du än bygger måste du ha motsvarande effekt i någon typ av basproduktion som du kan reglera de dagar det är mulet eller vindstilla.

   Slutligen handlade inte frågan om huruvida ett sabotage leder till skada på omgivningen utan om risken för utebliven energiproduktion. Hur som helst, en raserad damm kommer göra fruktansvärd skada på de samhällen som ligger nedströms.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>