Edward Burtynsky

När man skriver så pass mycket om olja och vårt samhälles beroende av fossila bränslen som jag gör verkar det dumt att inte uppmärksamma Edward Burtynsky. Burtynsky har spenderat de senaste 15 åren med att fotografera olja, från fälten där den utvinns, via fordonen den driver till resterna den lämnar efter sig.

Burtynsky är en av Kanadas mest kända fotografer. Hans återgivningar av industriella landskap finns i samlingarna hos mer än femtio större muséer i världen, däribland National Gallery of Canada, Victoria and Albert Museum i London, Reina Sofia i Madrid, Museum of Modern Art och Guggenheim i New York. Burtynsky/OIL visades även på Fotografiska Muséet i Stockholm mellan april och juni förra året.

In 1997 I had what I refer to as my oil epiphany. It occurred to me that the vast, human-altered landscapes that I pursued and photographed for over twenty years were only made possible by the discovery of oil…

Belridge, California, USA, 2003

 

Fort McMurray, Alberta, Canada, 2007

 

Los Angeles, California, USA, 2003

 

Houston, Texas, USA, 2004

 

Baku, Azerbaijan, 2006

 

Chittagong, Bangladesh, 2000

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i olja, peak oil. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *