Kall fusion under svensk observation

Ny Teknik skriver idag om ett par svenska forskare som medverkat vid ytterligare ett test av Rossis energikatalysator. Det var Hanno Essén, docent i teoretisk fysik och lektor vid KTH tillsammans med Sven Kullander, professor emeritus vid Uppsala Universitet, som deltog som observatörer vid ett försök i slutet av mars i Bologna.

Det nya testet genomfördes på samma sätt som de tidigare och under försökets sex timmar genererades ungefär 25 kWh energi. Essén och Kullander fick under besöket dessutom möjlighet att undersöka energikatalysatorn, eller E-Cat som den kallas av Rossi, utan isolering samt tillfälle att vända och vrida på alla komponenter under försöket.

Själva reaktorn där nickelpulver tillsammans med de ”hemliga” katalysatorerna trycksätts med vätgas uppskattar de till ca 50 cm3. I en rapport som sammanfattar testet skriver de:

Any chemical process for producing 25 kWh from any fuel in a 50 cm³ container can be ruled out. The only alternative explanation is some kind of nuclear process that gives rise to the measured energy production.

De tror att fysiken möjligtvis kan förklaras med en kombination av atom-, molekyl, kärn- och plasmafysik men att teoribildning på någon högre nivå inte är intressant i dagsläget. Vad som behövs är däremot ytterligare mätdata. Visar det sig att Rossis E-Cat faktiskt fungerar är ju trots allt en förklaringsmodell av underordnad betydelse, även om det på sikt innebär att man kanske kan effektivisera och förbättra apparaten.

Essén och Kullander har också fått tillgång till det nickel Rossi använder i reaktorn och haft möjlighet att analysera både oanvänt och använt pulver. Det oanvända nickelpulvret består av i princip rent nickel medan det använda innehåller flera andra ämnen, framförallt utmärker sig 1/10 koppar och 1/10 järn. Kullander ser, förutsatt att de inte är en del av katalysatorämnena, förekomsten av dessa metaller som ett bevis på att kärnreaktioner faktiskt inträffar under processens gång, då framförallt koppar är en möjlig produkt av fusion mellan nickel och väte (protoner).

Det kraftverk som skall uppföras till pilotkunden Defkalion Green Technologies kommer att innehålla 300 serie- och parallellkopplade reaktorer av samma modell som Essén och Kullander testat. Rossi räknar fortfarande med en invigning i oktober i år. Jag är fortfarande mycket skeptisk, men förstår inte vad Rossi skulle ha för syfte med att fortsätta på samma spår om det hela var en bluff. Han letar uppenbarligen inte investerare eller riskkapital och skulle hans E-Cat avslöjas som en bluff kommer han för all framtid vara svartlistad bland seriösa forskare. Det är bara att vänta och se.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i E-Cat, kall fusion. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Kall fusion under svensk observation

 1. Orvar skriver:

  Hej. Har läst hela rapporten, och svenskarna verkar ha gjort det mesta rätt — de fick själva kalibrera vattenpumpen, kolla instrumenten, se till att vätetanken kopplades bort efter fyllning (50 cc @ 25 atm = 0,1 g väte fylldes på), och de var med när skyddet med blyplåtarna lades på och togs av. Inget bränsle där heller…
  Men… ändå är det en sak som stör mig.
  Varför behövs en tillförsel av 300 W värme via ett motstånd när processen väl är i gång?
  Om kammaren som värms upp av 300W-motståndet själv genererar 4400W (det blir 4700 W ut), varför behövs då ström till motståndet? Om det produceras 4400W värme i E-cat:en, hur kan man ens hindra att en fjortondeldel av den värmeffekten (drygt 300 W) transporteras till den del som från början värms av motståndet så att E-cat:en ”matar sig själv” med all den effekt den behöver? Då kunde man koppla loss ALLT utom vattenpumpen och ha en självgående process. Det om något skulle döda påståenden om en bluff.
  OK — jag förstår risken, om den återförda effekten är högre än vad som behövs, rusar enheten till den antagligen sprängs i bitar — men OK — låt den då göra det, och dokumentera ordentligt. Då är beviset för att det fungerar vattentätt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>